Dags att ta ställning i ny kortfilm.

De fem vännerna från Ta Ställning-gruppen träffades under Dans i Blekinge. Nu släpper det sin första kortfilm Ta Ställning som är inspelad med en 360 kamera – för en äkta upplevelse, för att andra ska ta ställning.

Alice Romberg, Agnes Brede, Kristin Skåre, Michaela Appelqvist och Joar Sundqvist är alla gymnasieelever som träffades under ett sommarjobb för Dans i Blekinge.
Under en workshop med Blekinge X-Labs visades så kallade “360-kameror” upp – en kamera som filmar i 360-grader och ger publiken möjlighet att själv bestämda i vilka riktning de vill titta åt med hjälp av en speciell skärm och glasögon.
Kamerorna användes bland annat för att filma de olika gruppernas dansuppträdanden.

Efter att ha provat på den nya tekniken bestämde sig vännerna i Ta Ställning för att göra en film tillsammans, men med skådespelare.
– Vi tänkte att Va fan, vi gör en film tillsammans! Alla fem brinner för kvinnofrågor, och därför blev det just Ta Ställning som vi spelade in, berättar Alice Romberg som själv är delaktig som statist i filmen.

Kortfilmen handlar om en kvinna som utsätts för en situation på stan, med hjälp av 360-tekniken kan publiken välja att agera i frågan, eller titta bort. Tanken med filmen är att utsätta publiken för ett scenario och se hur de reagerar, för att sedan prata och diskutera resultatet.
– Vi kommer fortsätta göra kortfilmer framöver med olika samhällsfrågor. Vi får fortsätta låna utrustning av, men ska sköta all filmning själva i framtiden.

Vad hoppas ni kunna uppnå med era filmer?
– Tanken är att människor själva ska få se hur de agerar i olika situationer, utforska vilken sida de står på och sedan fundera över vad de kan göra annorlunda. Vi hoppas få fler att reflektera över olika frågor och som sagt, Ta Ställning.


Sabina McDowell
Webbredaktör
sabina@nojesgalaxen.se

Sabina McDowell

Jag är chefredaktör på NöjesGalaxen sedan augusti 2016. Jag har tidigare arbetat som nyhetsreporter på bland annat Lokaltidningen, Blekinge Läns Tidning, Sydöstran, Skånska Dagbladet och som frilansare i mitt eget företag McDowell Media. Jag är sydöstra Sveriges kanske coolaste tjej och bästa fickparkerare... jävligt ödmjuk, dessutom.