Eric har filmen i blodet!

Namn: Eric Gustafsson
Bor: Hyr ett rum på Lidingö i Stockholm
Hemstad: Born and raised I Karlskrona
Passion: Allt inom film! 
Jobb: Filmscripta i diverse filmproduktioner i Stockholm. 

Det är en skön sen eftermiddag när Eric och jag sätter oss på Scandic Hotell’s uteservering. Killen är lätt att prata med och då vi båda har olika konstintressen (ljud, bild, rörlig bild och Game of Thrones såklart) så tar det nästan en halvtimme innan vi kommer igång med själva intervjun

När föddes ditt filmintresse? 

”Jag har alltid gillat film men när jag tog studenten 2007 beslutade jag att jag ville jobba med det professionellt. Jag hade då pluggat rörlig bild i mediaprogrammet på Törnströmska Gymnasiet här i stan. Jag gick folkhögskola direkt efter gymnasiet och sen försökte jag vara med på så många projekt som möjligt.”

Har du filmintresserade vänner som du jobbar med då?

”Jag har en del men det var lättare att hitta tid till våra projekt förr. Folk hittar andra jobb, vissa flyttar, man skapar familj. Vi brukar ändå försöka ses varje sommar och har som mål att göra en film om året. Oftast är det jag som står för regi och manus men vi jobbar med olika uppgifter allihopa. Man kan nog säga att jag är den som är mest drivande. Jag och ett gäng polare försöker ses och gå på olika kulturevenemang ihop. För ett par år sen åkte vi ner till Köpenhamn för ett för att se en uppsättning av Billy Elliot då en av våra vänner var med där. Vi döpte gruppen som åkte till Super Awesome Culture Tripers och försöker komma iväg på lite olika kulturhändelser varje år. Vi har en Facebook-grupp där vi håller kontakten och tipsar om nya teater/film grejer som händer.”

bild: Joakim Ericsson

bild: Joakim Ericsson

Vad handlar era filmer om?

”Oftast blir det komik med en allvarlig kärna. Sedan 2007 har inspelningslängderna blivit längre och handlingarna djupare. Filmerna vi gör tillsammans kallas för “sommarfilmer” och årets produktion går under arbetsnamnet “Vuxenpoäng”. Den behandlar insikten om att man håller på att bli vuxen och hur desperat vår huvudperson  försöker hålla sig kvar i ungdomen. Inspelningen har pågått hela Juni månad.

Vi försöker att inte låta pengarna komma i vägen men vissa summor måste såklart läggas ut. Jag kan känna att det tar lite ifrån kreativiteten när det är fokus på pengar men jag försöker kompensera så gott jag kan.”

Kan du försörja dig inom filmindustrin?

”När det gäller att prata lön har jag nog varit lite mer osäker tidigare. Det var först förra sommaren som jag kunde komma upp i samma löneanspråk som jag “råkade” få i mitt första projekt. Det handlar mycket om att ha insyn i sitt egenvärde och våga ställa frågan. I mina första löneförhandlingar kände jag mig lurad för jag visste ju inte hur mycket jag kunde ta betalt. Nu kan jag jämföra och förstå vad min insats faktiskt gör för produktionen. Jag har börjat bygga upp mitt eget varumärke.”

Ni har inte funderat på sponsorer? 

”Samma år som vi gjorde vår första film fick vi nys om en filmfestival som heter Tellus filmfestival. Och då blev målet att skicka in filmen till festivalen som då hölls i Karlskrona. Vi gjorde det och vi vann! Detta gav blodad tand och en målsättning att varje år få klart en film att skicka in till Tellus. Därigenom har vi även fått kontakt med Reaktor Sydost som jag även har samarbetat med i olika workshops i skolor i Småland och Blekinge. Dom tycker att vi ska söka ekonomiskt och tekniskt stöd hos dem men jag har hållt mig lite ifrån det eftersom grunden är att vi är ett gäng som gör något varje år som vi älskar utan budget och det känns svårt att bedöma hur mycket vilken insats är värd när alla är så fantastiska. Sen är jag också lite osäker på vad jag skulle fokusera eventuella medel pengamedel på om de fanns med i bilden. Mycket kreativitet kommer ifrån att vi försöker göra något riktigt bra utan att faktiskt ha något. Sånt är alltid inspirerande för mig.”

Vad är filmdrömmen? Siktar du på Hollywood? 

”Jag vill såklart fortsätta hålla på med film och fasen jag är inne i just nu handlar om att komma upp lite inom branschen. Den senaste tiden har jag börjat prioritera betalda projekt framför gratisjobb. Jag hyr ett rum på Lidingö och hyran ska betalas. Jag har haft turen att hitta människor som hjälper mig få ut vad jag är värd för jag är inte en hård förhandlare.

Jag är även en av ledarna i det kommunala Karlskrona-projektet KLIV (Kreativa Lärprocesser i Verksamheten) som består av en samling kreatörer som är ute på skolor och lär ut olika konstformer till ungdomar såsom dans, teater, musik och bild. Därigenom håller jag workshops i film och foto på skolor i Karlskrona Kommun. Det har funkat bra så jag vill gärna fortsätta med det. Jag körde min första foto-workshop i Nättrabyskolan och det blev en fotoutställning av det som jag är väldigt stolt över! Jag älskar att lära ut till unga och supportar mer än gärna deras projekt.”

bild: Joakim Ericsson

bild: Joakim Ericsson

Nästkommande långfilm som Eric är med i heter ”Kungen av Atlantis” och börjar spelas in 11 juli.

Sebastian Chavez
Redaktör
Meranöjesliv

Sebastian.C

Chefredaktör 1 eller 2 beroende på hur ni vill se det. Individualiteten, musiken, katten, förvirringen och kreativiteten.