Föreningar och eldsjälar kickar igång Hiphop-cyphers


Föreningarna Oden och Ung Styrka har länge jobbat för att ge ungdomarna i Karlskrona möjligheter att utöva sina passioner. Nu har föreningarnas båda ordföranden tillsammans med en grupp eldsjälar bestående av unga och unga vuxna kört igång hiphop-verksamhet nere på Musikhuset Oden på Trossö.

På Onsdagar kommer man kunna ta del av hiphop-cyphers nere på Musikhuset Oden. I ett cypher samlas man och turas om att rappa på olika hiphop-beats för att utveckla sina freestyle-färdigheter. Verksamheten riktar sig till unga vuxna men alla är välkomna säger Odens ordförande Olle Andersson Rönnberg. Han menar att det är viktigt att något annat än bara sport händer i denna staden. 
– Musik är viktigt för alla. Och vad är roligare än att rimma? Vi vill lyfta upp hiphop- och streetkulturen för alla åldrar men framför allt kidsen.  

Olle Andersson Rönnberg

Russell Cant från Manchester är en av ledarna för “Hiphop-cyphers” som kommer hållas på Onsdagar nere på Oden.
– It’s important to nurture new talent so Karlskrona grows as a city instead of talented people leaving to find success and support in a bigger city. A vibrant and diverse music scene is vital to the life of any city, säger han.

Russel Cant

Verksamheten ska också bidra till att hålla barn och unga borta från gatorna och ge dem ett syfte och en samhörighet i en rolig miljö. Russell har i många år själv uppträtt som solo-artist på Englands hiphop-scen och vill nu dela med sig och föra vidare sin kunskap till en yngre generation.
– Practicing and working towards being an performer requires time, dedication, respect and commitment. We’re creating a platform where young people who have an interest in hiphop-music have a place to meet like minded people, work on their skills and receive support.

14-årige Sigvard Helgesson som är en av deltagarna säger: – Jag vill freestyla och fokusera på hiphop. Utvecklas och växa med andra.
Detta är viktigt för att det finns många som är intresserade av just hiphop. Det finns inget annat sånt här i stan så vi försöker skapa något helt nytt.

från vänster: Russell Cant, Nils Kirchberg, Sebastian Chavez, Sigvard Helgesson

Två andra Karlskronabor med passion för hiphopen är Daniel som även kallas “Deztiny” och hiphop-dansaren Daniel MP.
– Jag är född i Kungsmarken men har bott i Galgamarken sen elva år tillbaka. Det är ett bra område, säger Deztiny.
– I alla utsatta områden handlar det om samma sak – att fånga människorna som bor där. Människor måste hjälpa till och organisera och komma samman. Det behöver vara en verksamhet som är öppen oftare än en gång i månaden.

Daniel MP säger att han är bäst på dans men också älskar rap.
– Vi behöver någonstans att kunna träna våra skills och hänga. Jag vill starta upp mer dansverksamheter i stan men det är svårt med jobb när man är duktig på kulturella yrken som dans eller musik. Jag saknar mer kulturverksamhet för ungdomar. Det finns talanger hos unga men dom vet inte vart man ska gå.

från vänster: Daniel “Deztiny” och Daniel MP

Planen för 2018 är att starta upp en liknande verksamhet inom kort i Panncentralen i Kungsmarken som har varit stängd för renovering sedan hösten 2017. Tanken är då att ta upp samma ledare som leder hiphop-verksamheten nere på Oden samt hitta nyckelpersoner och ledare från Mellanstaden (Kungsmarken, Galgamarken, Gullaberg) för att under ett gemensamt namn skapa ett nytt kreativt nätverk av ungdomar, ledare och ungdomsverksamheter. Fokusen kommer vara att ha ett utbyte mellan de olika träffpunkterna så att folk från olika delar av Karlskrona blandas.

 

Sebastian.C

Chefredaktör 1 eller 2 beroende på hur ni vill se det. Individualiteten, musiken, katten, förvirringen och kreativiteten.