Från Syrien till Sverige och Bluetooth-högtalare till PA-system

Mohammed Yousef kom ensam till Sverige år 2016 och Tarek Albardan år 2015. När de anlände hade Mohammed fyllt 17 och Tarek skulle fylla 18. På grund av krig i hemlandet tvingades de båda killarna fly från hem och familj till Sverige.

För att ta sig till Sverige fick Tarek resa genom Turkiet, Grekland, Serbien, Makedonien och Tyskland.
– Någon gång åkte vi tåg där det kanske var över 100 personer i en liten vagn. Då hade vi tur för vi gick mycket mer än vi åkte, säger Tarek.

Tarek Albardan
foto: Mateo Lozano

Mohammeds flyktväg från kriget gick först till Turkiet. Därifrån åkte han i en gummibåt till Grekland och fick sedan gå över gränserna till Sverige, ibland tack vare människosmugglare.
– Det var jättefarligt och hemskt. Jag såg människor bli slagna, mobbade och rånade, säger Mohammed. Resan från Turkiet till Sverige tog runt 30 dagar.

Även om deras resor skiljt sig så har både Mohammed och Tarek drömmar som andra unga vuxna i Sverige. Tarek vill bli läkare så han kan hjälpa människor och Mohammed siktar på en karriär som tandläkare. Det är en långsiktig målsättning men båda två har frågat sig “vad kan jag göra under tiden?”.

År 2016-2017 lärde Mohammed känna ordföranden i crossoverföreningen Ung Styrka som då jobbade på HVB-hemmet han bodde på. De båda blev så småningom goda vänner och Mohammed uttryckte tidigt att han ville lära känna fler unga, både svenskar och av annan etnisk bakgrund. Han ville hitta ett roligt sätt att komma in i det svenska samhället. Efter en tid anslöt sig Mohammed till föreningen.

En gemensam faktor för nästan alla ensamkommande är att de vill jobba, ibland till och med mer än att gå i skolan, men i Sverige är det inte så lätt för ensamkommande att hitta extraknäck. I sina hemländer fick de flesta lära sig att ska man få något, då får man jobba för det. Då Ung Styrka jobbar efter Fryshusandans motto, “Unga gör – vuxna möjliggör”, började Mohammed tillsammans med en ledare och en grupp unga vuxna att jobba på ett projekt som skulle ge dem möjlighet att kunna göra det de älskade, ge dem verktygen att kunna skapa den sortens ungdomsverksamhet de ser en brist på i staden och även ta kontroll över sin fritid och generera arbetstillfällen för sig själva. När Mohammed och Tarek blev tillfrågade vad de ville göra i projektet svarade de – Vad som helst. Vi vill bara vara med.

Projektet fick namnet Sommar i Kungsmarken och bestod av 10 stycken ungdomsdrivna event som tog plats i Panncentralen i det gamla miljonområdet Kungsmarken i Karlskrona. Andra barn och unga tillfrågades vad de ville skulle hända i Karlskrona och även om de kunde tänka sig att volontärarbeta i projektet. Resultatet blev barnevent med vattenkrig, skattjakt och öppen scen, utebio för familjen och ett gäng konserter – allt helt drivet och uppstyrt av unga och unga vuxna med support från vuxna mentorer.

Tarek Albardan och Mohammed Yousef på Ung Styrkas scen utanför Panncentralen, Kungsmarken foto: Mateo Lozano

Något som behövdes var bland annat folk som riggar och plockar ner samt sköter ljud och ljus vid konserterna. När det första eventet gick av stapeln visste killarna hur man kopplade en Bluetooth-högtalare till en mobil och hur ljuduppspelning fungerade i praktiken. Idag är de båda självgående när det gäller grunderna i scenteknik. De riggar på egen hand upp ett PA-system, kopplar alla sladdar och har en bra förståelse för hur ett mixerbord funkar. Istället för att hyra in ett produktionsbolag eller ljudtekniker lärde sig killarna genom föreningen hur man från grunden riggar upp inför en konsert och sköter driften under den. De lär sig fortfarande men kunskapen de får i samband med detta projektet är mer nischad och dyrbar än ett “vanligt” sommarjobb hade gett. Förutom arbetslivserfarenhet så lär de sig hur det funkar att jobba i Sverige. Svenskan förbättras och de kan också dela med sig av sin kultur och deras egna erfarenheter från hemlandet. Framför allt så blir de delaktiga i verksamheter, knyter kontakter och får känna en tillhörighet i ett land där en hel del dömer baserat på förutfattade meningar.

När vi frågar vad de har lärt sig i Sommar i Kungsmarken och vad de vill göra i framtiden svarar de:

Tarek: Jag har lärt mig mer om barn och hur man kan bemöta dem och även förstått mer hur man kan kommunicera genom musik. I framtiden vill jag öppna en klinik för att hjälpa människor men nu förstår jag att jag kan skapa projekt under tiden för att hjälpa t.ex. handikappade människor.

Mohammed: Jag skulle vilja driva någon sorts projekt för att hjälpa ensamkommande och nyanlända familjer i Sverige. Genom att göra aktiviteter och umgås mer med svenskar kan man lära sig språket bättre och komma in bättre i samhället. Många är osäkra eller skäms är att de inte pratar så bra svenska eller förstår språket men jag vill visa hur mycket man kan göra för att hjälpa sig själv utvecklas så som jag gjorde. Det gör inget om man säger fel och någon skrattar, då lär man sig.

I dagsläget jobbar Tarek och Mohammed för andra året i projektet Sommar i Kungsmarken och är glada att de har kommit till ett land där oftast finner trygghet och kan känna sig hemma.

Tarek Albardan och Mohammed Yousef foto: Mateo Lozano


Sebastian Chavez
Chefredaktör

Sebastian.C

Chefredaktör 1 eller 2 beroende på hur ni vill se det. Individualiteten, musiken, katten, förvirringen och kreativiteten.