Här är lagarna som träder i kraft under 2017

Nu efter årsskiftet är det många nya lagar och regler som träder i kraft. Bland annat blir det dyrare att handla sprit, förbjudet att cruisa i falska polisbilar men gratis p-piller. 
Vi listar några av de nya lagar och regler som kan vara bra att känna till.

 

 1. Jaaee (skånskt), biomomsen höjs från sex till 25 procent! Svenska folket gör uppror för att biobiljetten nu blir dyrare, men frukta ej. I samma veva som momsen höjs sänks skatten.
  Det betyder att allt går plus minus noll och folket kan vara nöjda och glada och betala samma pris
  som tidigare för sina biobesök.

  2. Moms, moms, moms. Momsen för reparationer av tillexempel kläder, cyklar, skor och lädervaror sänks från 25 till 12 procent. Katchiing!

  3. Se hit barnfamiljer! Inkomstgränsen för bostadsbidrag till barnfamiljer höjs. Bidraget ges till
  barnfamiljer som behöver hjälp med månadsavgifter eller hyra och beräknas utifrån hushållets inkomster, bland annat. Tidigare har inkomsttaket legat på 117.000 kronor för att kunna få bidraget,
  detta höjs nu till 127.000 kronor.4. Trilla inte av stolen nu, men… Spriten på systembolaget blir dyrare! Skatten på alkohol höjs nämligen vilket innebär att en flaska sprit numera kostar TVÅ kronor mer än tidigare, vinet går upp med cirka en krona per flaska och ölen blir 25 öre dyrare.Motivet bakom höjningen är enligt regeringskansliet ”att främja folkhälsan”… Folkhälsa Schmolkhälsa. Vad ska vi nu göra på helgerna?

  5. Nu kan alla företagare sluta springa på Expresso House och köpa två bagels istället för en, bara för
  att kunna dra det som kundmöteslunch och få mer i kistan (hehe). Nu blir det nämligen andra bullar (hehe). Avdragsrätten för representationsutgifter så som lunch och middag slopas vid inkomstbeskattning. Avdraget för moms vid representationsmåltider kvarstår och utökas till som mest 300 kronor per person och tillfälle.
  MEN, det gäller allt utom mindre kostsamma måltider så som kakor, kaffe, läsk och en enklare smörgås. Så, ah. Jag tar tillbaka det där med bagels, och mina dåliga skämt.

  6. Är du kille och undrar hur din kropp skulle förändras av p-piller? Nu har du chansen.
  P-piller blir nu avgiftsfria för alla under 21. Även den avgiftsfria tandvården för unga förlängs
  från den 1 januari, då blir den nya åldersgränsen 21 år.
  21 is the ny black.

  7. Nu blir det problem för Ronneby-raggarna. Det blir nämligen FÖRBJUDET att köra runt i falska
  polisbilar. Det vill säga bilar som är skyltade som polisbilar.
  Så, stay in school. Om du vill åka i en polisbil, någonsin igen (och då menar vi inte i baksätet med
  handklovar). Den som gasar runt i en falsk polisbil kan få böter.

  8. Både skolor och arbetsgivare kommer få högre krav på sig att arbeta aktivt mot olika typer av diskriminering. Riskanalyser, orsaksanalysering samt förebyggande arbete ska göras och
  dokumenteras. Det blir ä krav på att arbetsgivare nu årligen (istället för vart tredje år) ska jämföra
  och kartlägga män och kvinnors löner och anställningsvillkor.

Sabina McDowell

Jag är chefredaktör på NöjesGalaxen sedan augusti 2016. Jag har tidigare arbetat som nyhetsreporter på bland annat Lokaltidningen, Blekinge Läns Tidning, Sydöstran, Skånska Dagbladet och som frilansare i mitt eget företag McDowell Media. Jag är sydöstra Sveriges kanske coolaste tjej och bästa fickparkerare... jävligt ödmjuk, dessutom.