Intervju: Eric brygger gapet mellan musikelit och garageband

Han är killen från Karlshamn som jobbar för att hjälpa unga och garageband/amatörmusiker att få ett bättre sound på sin musik.

I Fredags ungefär 18.30 ringer Eric Johansson från Karlshamn mig för en planerad telefonintervju. Han verkar taggad på samtalet och det känns skönt att få prata med någon som också lägger sin fria tid på sånt han brinner för.

Hur föddes idén till att starta eget?

”Jag hade länge funderat på att starta eget. Långt innan jag gjorde det. Tyvärr hittade jag inte riktigt drivkraften innan dess. Vändpunkten kom för tre år sen då blev grovt misshandlad på Östersjöfestivalen. Det ledde till en ganska lång och jobbig operation så nästan halva mitt ansikte är konstgjort och då kände jag att man lever faktiskt bara en gång. Det kan låta lite klyschigt men jag kan inte bara gå runt och drömma, det finns ingen anledning att vänta utan nu kör jag.

Företaget startades i ren frustration. Det är ett sånt gap mellan musikeliten och typ garageband. Vill man tillhöra eliten så måste man ha mycket kontakter och mycket pengar och för garagebanden så kan det låta lite som ”hej-kom-och-hjälp-mig”. Jag vill fylla gapet som uppstått och kunna ge amatör eller hobbyband en chans att få en bra produktion för en realistisk peng. Rent praktiskt sett så har jag både pappa och morfar som driver eget så jag frågade dem hur jag skulle gå tillväga. Skrev typ 100 affärsplaner, kontaktade ALMI, Nyföretagarcentrum för att få så mycket kött på benen som möjligt och började lägga grunden. I början investerade jag från egen ficka och ALMI hjälpte mig i ett senare skede att få loss ett lån.”

eric (2)

Det måste varit en ganska saftig summa för att bygga egen studio av din kaliber?

”Det hjälper att vara snål. Jag kan vara snålast i Blekinge. Jag har sparat hela mitt liv och la nog runt 350 papp till startkapitalet så det här är verkligen något jag brinner för. Jag är extremt målinriktad.”

Du spelar även i band – vill du berätta lite om det?

”Yes jag var med och startade upp bandet Significan’t och är lite alltiallo där i. Min flickvän sjunger och Jimmie Lexe som spelar bas i bandet är även med och hjälper till på större projekt i företaget. Vi var nyligen i San Fransisco och filmade en musikvideo.”

significan't_johan_andersson

Hur jobbar ni i bandet? Är det en karriär ni vill satsa på?

 ”Felicia är frisör och Fredrik är jobbar inom securitas så helgjobb gör att det blir lite svårt att hitta tod ibland. Men vi tar det jävligt chill och låter det växa fram helt okrystat. Vi svarar endast till oss själva och jag tror att musiken blir bäst på det sättet. Mitt karriärsfokus ligger mer på studioarbetet.”

Funkar det bra att arbeta som egenföretagare?

”Jag har etablerat bra kontakt och samarbete med Studiefrämjandet. De väljer ut x antal band som får en liten pott till att spela in hos Exercise Music. Det räcker till ca 2 låtar men finns utrymme att lägga till mer såklart. Detta är ett samarbete som är guld värt för mig.

Mitt stora problem, precis som många andra egenföretagare har, är att nå ut. Det är många som inte vet vem jag är. Jag anser att de bästa produktionerna är dom som spelats in i bra studio. Det går inte att få det om man spelar in hemma och eftersom många tror att man bara kan få en grym inspelning, mix och mastering för dyra pengar så söker de inte heller efter ett företag som mitt.”

Okej men jobbar du mest på mixen och mastring eller producerar du (skriver/komponerar) också?

”Hittils har jag bara haft två producentjobb där jag faktiskt varit med i skapande processen men sen har jag i princip lagt mina 10.000 timmar på egen produktion tidigare så kan jag hjälpa till så gör jag det. Det är dock den enda biten som jag inte kompromissar något med när det gäller betalning utan där vill jag ha vad jag vet att jag är värd. Den mesta egenproduktionen sker mest för mig själv och i bandet.”

Sen finns det ju vissa som proddar elektroniskt och sitter hemma med dator. Tycker du inte såna produktioner kan vara bra?

”Jo absolut! När jag pratade om stor skillnad på inspelning syftade jag framför allt på inspelning av live instrument. Där kan man inte jämföra att spela in hemma mot att spela in i studio.”

Du har även sagt att du brinner mycket för unga. På vilket sätt då?

”Jag är väldigt driven för att hjälpa ungdomar. Äldre tror sig ofta veta ungas bästa och det kan ta så jäkla lång tid innan saker händer som ungdomar behöver. Månen behöver inte stå i linje med jupiter för att saker ska hända utan vi kan faktiskt göra saker just nu.

Jag håller just nu på att mixa/mastra ett band från Kristianstad – Taste Good. Hjälper även dem till lite med marknadsföring. Dom är ascoola, Red Hot Chili Peppers-influerade.”

Hur ser framtidsplanerna ut för dig och ditt företag?`

”De senaste månaderna har det varit mycket turbulens i mitt liv. Jag flyttade ihop med tjejen i Älmhult så det har blivit lite jobbigt att pendla fram och tillbaka men nu så har vi hittat en lägenhet i Karlshamn så vi ska flytta dit. I takt med att jag kommer hem igen så är min avsikt att utveckla företaget mer. Jag har bland annat ett erbjudande från Studiefrämjandet om att jobba mer med dem. Sen hade det varit kul att fokusera mer på distributionsdelen – att hjälpa band att nå ut till rätt personer. Lite manager-aktigt. Jag är duktig på att ta och etablera kontakt med människor. Jag har också stor fokus på att göra jobb så bra som möjligt. Jag sällan något om jag inte har 100% koll på det.”

Här kan ni se Significan’ts musikvideo “Golden Gate”:

Sebastian Chavez
Redaktör
redaktion@nojesgalaxen.se

bilder: Johan Andersson, Eric Johansson via Facebook, YouTube

Sebastian.C

Chefredaktör 1 eller 2 beroende på hur ni vill se det. Individualiteten, musiken, katten, förvirringen och kreativiteten.