Jakten på piraterna har börjat – på riktigt

Ända sedan början på 2016 har svenska fildelare övervakats och under hösten kommer tusentals krävas på ersättning.

Debatten huruvida det är lagligt eller inte att övervaka personer som laddar ner och delar filer online har varit i hetluften i många år och nu verkar det som Gothia Law har bestämt sig för att göra ett ställningstagande.

Deras nybildade initiativ Spridningskollen har tagit sig an uppdraget att övervaka och se till så svenska nätpirater straffas. Sedan början av året har de övervakat hur fler än 150 olika filmer och tv-serier har delats illegalt online från bl.a. Thepiratebay.

När det gäller övervakande av svenskars surfvanor säger Spridningskollens talesman Gordon Odenbark i en intervju med IDG.se: Helt krasst så är det så att ger man sig in i leken får man leken tåla. Begår man ett brott får man stå ut med att bli granskad i högre grad än andra.

I dagsläget är det rättighetsinnehavarna Scanbox, Noble Entertainment, Atlantic och Crystal Entertainment som tecknat avtal med Gothia Law.

I den första vågen (utskicket) planeras 500 till 1000 kr personer som fildelat krävas på 2000 kr i skadestånd. Till en början kommer kravet ligga på 2000 kr per film. Detta planeras göras inom två till tre veckor.

Sebastian Chavez
Redaktör
Meranöjesliv

Källor:

http://www.idg.se/2.1085/1.664620/fildelare-skadestand-film

Sebastian.C

Chefredaktör 1 eller 2 beroende på hur ni vill se det. Individualiteten, musiken, katten, förvirringen och kreativiteten.