Lina är croupier. Och föreläsare. Och buggdansare. Och bilskrikare. Och vice ordförande. Och….

Lina Öman är namnet på Meranöjesliv’s senaste krönikör-tillskott. Hon är 20 år och jobbar som croupier och föreläsare och sitter som vice ordförande i RFSL-Blekinge. Vi träffar henne på ett café för att lära känna henne lite närmare.

Berätta lite om dig själv. Vad gillar du?

”Jag gillar att dansa bugg och lindy-hop. Avskyr dock dansband. Jag lyssnar på i princip alla annan musik. Jag undviker dubstep, death metal och Justin Bieber men allt som går i fyrtakt kan man dansa bugg till. Jag hittar alltid nya takter i dansen. Hittar även på egna steg. Jag har svårt att hitta danspartners. Det blir ofta ”Du kan bugga, men inte som jag vill..”

Kan du berätta lite om din roll i RFSL-Blekinge?

Jag var tidigare ordförande men sitter nu som vice. Men det var just för att jag ville föreläsa som jag kom in där. Jag ville påverka folk. Jag googlade och hittade att RFSL-Blekinge hade den sortens föreläsningar som jag ville göra. Just då var jag medlem i en Qeerfem (=queer-feministisk) konstgrupp. Jag kände att deras approach (t.ex. hälla konstgjort blod i brunnen i Gamla Stan) kanske inte riktigt stämde överens med min så då bokade jag in ett möte med RFSL och blev omtyckt där. De såg väl att jag var ung, driven och brinner för frågorna som de tar upp och på den vägen var det.

Okej! Skulle du kunna dela med dig av något udda som du gör?

Jag deltog nyligen i ett entreprenörsprogram. Ett moment i kursen var ett retreat på Skärva Herrgård med gästföreläsare, workshops och annat. Under en föreläsning skrek föreläsaren till vilket resulterade i att jag spillde ut en kopp hett te över mig och också började skrika. Då insåg jag att det är väldigt skönt att skrika. Vid ett tillfälle efteråt satt jag med en vän i en bil och skulle köra in till stan. Vi var båda väldigt frustrerade över en annan person så han började skrika och sedan började jag skrika och vi fortsatte att skrika genom gräsvik i 30 km/h. Andra förare såg oss såklart när vi rullade längs gatan och apskrek. Det var väldigt skönt. Gör du inte det så gör det oftare.

Good to know! Finns det något annat annorlunda du gör på fritiden?

Jag gillar friluftsliv så jag packar väskor. Sen packar jag upp dem. Sen packar jag dem igen. Lite för att jag är lite paranoid. Jag är mycket ute och vandrar i skogen och det är många variabler som skall på plats. Rätt saker ska ligga i och den ska inte vara för tung osv. En gång hade jag vandrat i skitväder och hade äntligen fått igång en eld och insåg att jag glömt kaffet så då ringde jag mamma och sa ”Nu ska jag åka hem”. Nu så packar jag dem ganska många gånger mentalt innan jag börjar packa dem fysiskt. Jag har väl en släng av autism eller aspergers.

Vad har du för favoritplagg då?

Jag har ett par skitfula harembyxor som jag förälskat mig i. Dom är verkligen jättefula men jättehärliga!

Om du skulle kunna klona dig själv, skulle du göra det då?

Nej inte alls. Folk hade nog inte pallat med två av mig. Eller rättare sagt – det hade blivit för mycket av det goda då! Ha! Jag är på eld!

Vad skulle du välja att bli bäst i världen på?

Självinsikt. Det behövs. Jag är sådär brutalt ärlig och tråkig ibland och säger ofta det som folk inte förväntar sig.

Har du gjort något pinsamt på sista tiden?

Nä. Jag har så svårt att tycka att saker är pinsamma. Jag har säkert gjort många saker som folk tycker är pinsamma men jag tycker inte det är pinsamt.

Sjunger du i duschen och vad sjunger du då?

Jag sjunger aldrig i duschen. Jag drunknar då.

Vad för superkraft skulle du vilja ha?

Självinsikt som sagt! Eller humor kanske. Eller konsten att ta en bra selfie.

Och avslutningsvis – vad för råd vill du ge våra unga läsare?

Gör’t för faan.

Sebastian Chavez
Redaktör
Meranöjesliv

Sebastian.C

Chefredaktör 1 eller 2 beroende på hur ni vill se det. Individualiteten, musiken, katten, förvirringen och kreativiteten.