Många Blekingebor tejpar över sin webcam

Om din dator skulle bli hackad kan en skillad inkräktare i stort sett få tillgång till allt som är in -/uppkopplat, både integrerat och externt. 
 
I en tid då vi ständigt blir mer och mer integrerade med tekniken är det  många som inte inser hur mycket vi egentligen exponerar oss för ständigt växande näthot. Inte bara i Blekinge, utan över hela världen tejpar många användare för sina webbkameror för sanningen är att om en duktig datorhackare vill så kan denna ta sig in, slå på kameran och spionera på dig i realtid.
Även om betydligt större skada kan göras om inkräktaren kommer åt t.ex.ens bankkonto så är det fortfarande många som besväras av att tanken på läckta bilder på dem delas eller säljs utan deras vetskap.
För en månad sen publicerade till och med Mark Zuckerberg en bild där hans egen laptop syntes i bakgrunden med förtejpad kamera.

Många åtgärder vidtas för att öka säkerheten i datasystem, både i persondatorer och större infrastrukturer men hotbilden kvarstår även i mycket annan teknik. Allt fler vanliga vardagsapparater har numera internetuppkoppling och kan synas och styras via smartphone. Allt från vattenverk till kylskåp programmeras och styrs alltmer digitalt och även här löper risk för digitala intrång.
En vanlig Windows-dator har automatiska säkerhetsuppdateringar men t.ex. en extern webbkamera har egen dator och mjukvara inbyggd, ofta med ett standardlösenord som inte uppdateras och detta gör den väldigt tillgänglig för extern kontroll.

 

Vill man vara helt säker på att man ingen använder ens teknik emot en så kan en liten tejpbit vara en bra och smidig lösning.

 

Sebastian Chavez
Redaktör
Meranöjesliv

 

Sebastian.C

Chefredaktör 1 eller 2 beroende på hur ni vill se det. Individualiteten, musiken, katten, förvirringen och kreativiteten.