REPORTAGE: Mr Rootb0y tänker nå ut från underjorden

För tre år sedan flyttade Markus ner till Karlshamn för att plugga till ljud-designer. Utbildningen avslutas i Augusti. Meranöjesliv träffar honom för en intervju i högskolan BTH’s studio som mer liknar en kontrollpanel på en rymdstation.

Ålder: 27 år

Ursprungligen från: Göteborg

Artistnamn: Mr. Rootb0y, RaMoon

Musikaliska förebilder: Bland annat Dub FX

Hur kom det sig att du började med musik?

Jag är utbildad rörläggare men ända sedan barnsben kan jag minnas att jag har dansat och alltid lagt mycket fokus på musiken. Vid ett tillfälle när jag jobbade i Norge för ett par år sedan stod jag och dansade till underground jungle-musik i en nerstängd godisfabrik som några hade hyrt. Det var helt magiskt och någonstans där insåg jag att det här vill jag också göra, det här är så jävla ballt. Strax där efter så började jag göra egen musik på grund av att jag var så imponerad av allt jag upplevt. Något jag insåg ganska snart med, var att det finns ingen tid i musikskapandet. När man väl sitter och gör det så kan timmar gå utan att man märker av det. Jag hade aldrig bestämt mig för att ”detta är något jag själv vill syssla med” men insåg snabbt att friheten att uttrycka sig är det skönaste och viktigaste när det kommer till att skapa.

Berätta lite om din bakgrund

Jag har växt upp med en familj som har missbruksproblem. Det var rätt tufft som liten och tack vare detta så hamnade jag i fosterhem. Jag är väldigt tacksam för detta och jag har världens bästa familj som har hjälpt mig igenom både ur och skur. I mina äldre dagar var det mycket festande och jag hade inte direkt någon hobby utöver lite datorspel ibland. Under de tre senaste åren som passerat har min mor, min far och min gudmor gått bort och det har tagit jävligt hårt på mig.

Depressionen som kom efter mammas död ledde till att jag insåg att jag måste kunna utveckla någonting.. Att jag måste kunna bli bra på någonting, ha något att brinna för. Jag ransakade mig själv och det var därigenom som det blev klart att satsa på musiken. Tack vare det är jag väldigt tacksam över att jag får vara vid liv på det sättet jag är idag. Det blev väldigt viktigt att hitta något starkt som var mitt eget, en egen trygg bubbla när allt var som hårdast.

Är det dj:ande eller mer instrumentalt artisteri du vill jobba med i dina uppträdanden?

Det är ju ljud-designen som är det intressanta. Att få leka med ljud i alla former och få det att bli en låt. Jag har jobbat mycket med MIDI och nya sätt att göra musik på. På det senaste har jag lekt t.ex. med mobil, surfplatta, webbkamera på datorn och en egenbyggd modul med solceller. Detta har jag då sedan använt mig av och med hjälp av rörelser få ut musik i ”realtid”.

Det är sånt jag vill göra – ha mycket alternativ, veta vad dom är och hur dom fungerar och så vill jag kunna leka med dom samtidigt som jag uppträder live! Det ska helst låta lite annorlunda varje gång.

Vad blir nästa steg för dig?

Nästa steg blir att etablera sig, knyta kontakter och få lyssningar som är en del av marknadsföringen.

Kommer du hålla dig till d&b och dance-musik?

Just nu provar jag på en stil som heter future-bass. Det är väldigt nytt för mig men det är roligt att utmana sig lite, hänga med i svängarna och anpassa sig lite efter vad som spelas ute. Sen tycker jag att t.ex. psy-trance som inte spelas så mycket ute kan vara jätteballt. Det finns ju hur många grymma musiker som helst där ute som visar sina färdigheter på annorlunda sätt.

Jag får inte intrycket av att kändisskap är målet för dig utan mer att du brinner mer för den kreativa biten.

Precis – det är inte det som är målet och har aldrig varit. Jag vill jobba med andra som älskar musik. Man känner sig lite ”underground” när man experimenterar och gör beats och ikke-kommersiell musik. När man kör sin egen grej så blir det lite som att man skapar sig en egen scen i hopp om att andra också har samma smak.

Har du någon annan hobby eller något annat intresse utöver musiken?

Jag är väldigt mycket för välmående. Att försöka hålla koll på vad som är bra att äta och bra att göra när man rör på sig. Jag försöker att inte ha för mycket att göra på en och samma gång. Jag kör yoga ganska så friskt och just nu är jag väldigt inne på att stå på händer och hålla balansen där. Jag tycker att allt handlar om att må så bra som möjligt.

TedX och TedTalks kollar jag mycket på också.

Hälsan är viktig! Och en helt annan fråga – känner du mer för människor eller djur?

Det är faktiskt något jag funderat lite på de senaste. Människan vill jag säga. Jag förstår såklart kärleken till djur och jag har djur själv men människorelationer är den som får gå först.

Det blev faktiskt lite absurt ett tag, för jag hittade en vingskadad kaja förra veckan, bara en unge. Jag tog hand om den och tänkte att jag skulle försöka hjälpa den men under dagen så blev den sämre. Den tog inte emot mat och man såg bara hur den blev svagare. På kvällen så skulle jag och min tjej släppa ut den och låta den hoppa runt en stund. Den hoppade lite och kollade upp lite på mig och skulle försöka äta lite men den orkar inte. Man ser hur den bara sänker huvudet och dör Framför ögonen på mig. Det tog mig jättehårt och just i den stunden insåg jag också att vi människor också är djur och att man inte ska ta för hårt på naturen runt om oss just för att den är runt om oss. Fåglar dör hela tiden och det är så lätt för mig att komma nära djur och jag bryr mig nästan för mycket så därför bestämde jag mig för att fokusera mer på människan.

Däremot är jag väldigt mån om djur och tycker det är väldigt viktigt att de ska tas hand om på rätt sätt.

Du sa tidigare att det är väldigt viktigt för dig att blir bra på något. Varför tycker du det är så viktigt?

För jag tycker att det finns så mycket distraktioner.

Som vadå?

Television. Till exempel. Alltså en ”vanlig svensson”, ursäkta uttrycket, dom går på sitt 7-4, kanske lagar sin mat, kanske går till sitt gym och tränar ett par timmar. Dom sätter på TV:n, kollar på kanalen och låter allt gå per automatik och styrning hela tiden. Jag tycker inte det  är något eget, det blir då tv stationerna som väljer vad alla andra skall se. många går runt och gör exakt det här hela tiden. Jag kan sticka ut huvet från fönstret vid klockan sju och är det fotboll så ser jag alla mina grannar sitta bänkade framför tv:n och kolla på den. Jag har inget emot att man kan tycka fotboll är awesome och att man kollar på det. Men det konstanta tittandet på en burk kan bli lite för mycket. Kan man kalla den hypnosboxen?

Och så ÄR det liksom, människan trivs i mönster och jag säger inte att det är fel men om jag ska göra det så ska jag bygga mina egna mönster i alla fall. Jag ska inte vara den som sitter fast i att ha vissa saker upprepande utan jag vill bara vara kreativ med så mycket som möjligt. Fördelen OCH nackdelen med att människan är ett ”mönsterdjur” är att det är så lätt att fastna i mönster, bra som dåliga. Har man väl fastnat så kan det vara svårt att ta sig ur.

Jag försöker slå ett slag för individualiteten.

DSC_0098_retouched

Sebastian Chavez
Redaktör
Meranöjesliv

Sebastian.C

Chefredaktör 1 eller 2 beroende på hur ni vill se det. Individualiteten, musiken, katten, förvirringen och kreativiteten.