Så många skadas under nyår

Varje år skadas omkring 100 personer allvarligt av nyårsraketer – så sent som 2007 dog en 16-årig pojke i Blekinge på grund av en fyrverkeripjäs. Nu går MSB ut med instruktioner inför nyårskvällen.

I Sverige skadas omkring 100 personer allvarligt varje år av nyårsraketer, så allvarligt att de måste uppsöka akutvård. Cirka 20 av dessa behöver läggas in på grund av sina skador.
Den vanligast orsaken till att olyckor sker är att pjäsen exploderar för tidigt, eller på grund av att folk
inte har kontroll över avfyrandet och att raketen träffar någon annan.
År 2007 hittade en 16-årig pojke en raket på Långö som han tände på, stubinen var så kort att raketen exploderade direkt och dödade pojken.

Den vanligaste skadetypen är bränn- och/eller sårskador. Och trots att det är 18-årsgräns på att köpa fyrverkerier är det oftast pojkar under 18 som råkar illa ut i samband med fyrverkerier.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har släppt en checklista för nyårsfirande svenskar.
Bland annat uppmanar de folk om att aldrig gå fram till en raket som inte skjuts iväg efter antändning.

Läs hela meddelandet HÄR.

Sabina McDowell

Jag är chefredaktör på NöjesGalaxen sedan augusti 2016. Jag har tidigare arbetat som nyhetsreporter på bland annat Lokaltidningen, Blekinge Läns Tidning, Sydöstran, Skånska Dagbladet och som frilansare i mitt eget företag McDowell Media. Jag är sydöstra Sveriges kanske coolaste tjej och bästa fickparkerare... jävligt ödmjuk, dessutom.