Shuvit släpper ny EP och åker på Europa-turné

Årets första släpp från skatepunk-bandet Shuvit är äntligen här! ”Class of 2012 EP” är titeln på bandets senaste EP som släpptes idag.

Bandets bakgrund
Shuvit bildades i Ronneby/Emmaboda tidigt 2012 hade som grundidé att spela 90-tals skatepunk och låta som om musiken kunde vara hämtad ur ett American Pie- soundtrack. Alla medlemmarna är uppvuxna med band som blink-182, NoFX, Millencolin, etc. Bandnamnet är taget från det enklaste skate-tricket du kan lära dig (Ollie undantaget). I nuvarande sättning är det bara trummisen Simon Kullberg och Linus Wiman (sång/gitarr) som är originalmedlemmar.

När vi frågar om release-spelning eller fest svarar bandets trummis, Simon Kullberg, att bandet har ett fullspäckat turnéschema i vår som de istället har valt att fokusera på. Han tar sig även tid att ställa upp på en intervju.

Berätta lite vad EP:n handlar om
– Låten ”Ignorance is Bliss” och är väldigt samhällskritiskt. Låten ifrågasätter människors ignorans och oförmåga att ta egna beslut/se den stora bilden. Vi släppte nyligen en musikvideo till just den låten, där Donald Trump står mycket i fokus. Titelspåret har fokus på gymnasietiden och handlar om lika delar pluggångest och förlorad kärlek, som osäkerheten om vad framtiden bär med sig. Att veta vad man ska göra, hur livet ska gå vidare och hur man ska klara sig är inte alltid självklart efter studenten.

Han fortsätter, – W.U.C, är släppt dänga som har skrivits om en del och även den är kritisk mot rasism och främlingsfientlighet, men även mot kvinnoförtryck, kränkande behandling och könsroller. Den tenderar att bli en av de starkaste låtarna vi plockar fram live och symboliserar väldigt mycket de åsikter vi som band står för.

Vad var det som inspirerade till albumet?
– Vi har skrivit på en fullängdsskiva i drygt två års tid nu och två av låtarna kom till under denna skrivprocessen. W.U.C och Family Values är tidigare släppta på MCD’n ”Family Values”. Dessvärre är den produktionen riktigt horribel och vi ville göra låtarna rättvisa och spela in dem på nytt. Så istället för att släppa en singel med enbart två nya låtar, valde vi att spela in en EP så vi kan fokusera på helt nytt material på vår nästkommande fullängdsskiva.
Alcohol & Bad Decisions är en tidigare släppt låt som finns med som bonus-spår på EPn. Den har blivit nymixad/mastrad samt att vi har adderat lite pianospel för att lyfta låten ytterligare.

Vad är målen för 2017?
– Under året kommer vi pressa våra scheman och turnera så mycket vi bara har möjlighet till. Tre av oss är heltidsstuderande, vilket kan sätta lite käppar i hjulen, men jag tror att vi har lyckats pussla ihop det så gott det går. Utöver det ska vi spela in och försöka släppa vår nästa fullängdsskiva innan årets slut.

Hur ser turnéschemat ut?
– Vi kickar av vårens turnéschema med en spelning i Köpenhamn den 3:e mars. Därefter följer ett tjugotal spelningar över Sverige, Tyskland, Frankrike, Belgien, Nederländerna, etc.
Vi kommer köra både egna spelningar där vi agerar huvudakt som förbands-spelningar. Vi kommer bland annat öppna för Troublemakers i April och för ett äldre svenskt kult-band i Maj. Det kommer bli riktigt maxat!

Planerar ni att släppa mer i år?
– Vi kommer gå in i studion och spela in vår nya fullängdare under våren, tillsammans med vår tidigare producent Robert ’Obba’ Blomgren som även proddade Class of 2012 EP. Fullängdsskivan kommer dessutom co-produceras med en stjärnproducent som även ansvarar för slut-mixningen av plattan. Tanken är att ha skivan ute i diskarna innan årsskiftet.

Hur håller man koll på när Shuvit kommer till ”en stad nära dig”?
– För att hålla koll på när vi kommer i närheten och spelar, när vi släpper nytt, eller övriga sköna grejer får man gärna surfa in på vår Facebook-sida. Vi har släppt en handfull datum redan, men vi kan garantera att ännu fler datum kommer komma upp regelbundet. Håll era ögon öppna!

Bandmedlemmar:
Linus Wiman – Sång/Leadgitarr
Simon Kullberg – Trummor
Paul-Henrik Bull – Sång/Rytmgitarr
Johan Lindén – Bas/Bakgrundssång

Lyssna på Shuvits nya EP här:

Musikvideon till ”Ignorance is Bliss”

omslagsbild: Sara Holmsten


Sebastian Chavez
Chefredaktör
redaktion@nojesgalaxen.se

Sebastian.C

Chefredaktör 1 eller 2 beroende på hur ni vill se det. Individualiteten, musiken, katten, förvirringen och kreativiteten.