Tokyo nästa, Sabina Spjälkeby…

Sabina Spjälkeby, 21, från Ronneby har alltid haft ett intresse för den Japanska kulturen. Hon tecknar och illustrerar japansk manga och anmie. Nästa månad åker hon till Japan för att studera under ett år… och vi kommer höra mycket mer från Sabina framöver.

Hon är född och uppvuxen i Ronneby. Under gymnasiet studerade Sabina Spjälkeby bild och form på Knut Hahn. Hon har gjort japanska serier till projekt Kaoskompaniet i Ronneby Kommun och nu är siktet inställt på den riktiga varan – Japan. I ett år ska hon studera japanska på en skola mitt i Tokyo city.

Berätta Sabina, hur och varför hamnar du i Japan om ett par veckor?
– Jag har alltid haft ett intresse för Japan. Som liten var det mest serietecknandet som intresserade mig, men med åren har jag blivit mer och mer förälskad i hela den Japanska kulturen. Jag bestämde mig för att plugga Japanska på ISI Language School i Tokyo. Jag har tagit en del småkurser i Japanska tidigare, men det ska bli väldigt roligt att få uppleva Japansk kultur på nära håll.

Pratar du japanska?
– Nej, inte direkt. För att komma in på skolan krävde de att jag kan en del grundläggande fraser och så, samt två av de Japanska alfabeten. Jag kan ett, och jag kan några fraser.

Ljög du för att komma in?
– Nej. De vet precis vad jag kan, men jag kom in ändå!

14330991_1147944381962916_362998586_n

Teckning av Sabina Spjälkeby.

Vad förväntar du dig av din vistelse i Japan?
– Jag vill uppleva kulturen, knyta kontakter och lära känna människor. Jag hoppas kunna göra något av mitt tecknande. Jag har tecknat i över tio år och det skulle vara otroligt roligt om jag kunde bli utgiven på något sätt i Japan.

Tänker du stanna kvar efter skolan?
– Jag har absolut inget emot det. Men jag har aldrig varit där tidigare så jag vet inte ens om jag kommer trivas.

Tänk om du INTE trivs? Vad tar du dig till?
– Jag har tänkt på det också! Det är ju inte så lätt att bara ta sig hem. Jag vet inte ens om det är möjligt att bryta studierna. Japanerna har sina papperskontrakt som de är väldigt förälskade i. Så skulle det bli fallet är det nog bara att stå ut.

Hur coolt är det att du och jag har samma namn?
– Det är coolt. Blev lite förvånad, det är inte så många som heter Sabina.

Jag vet… Om du hade fått bestämma, vad gör du två år från nu?
– Jag bor och trivs i Japan. Lever på mitt tecknande. Om det är serier eller illustration spelar ingen roll, kanske till och med båda.

14355952_1147945925296095_1977003915_n

Serieteckning av Sabina Spjälkeby.

Hur förbereder du dig för denna enorma resa?
– Oj. Jag försöker ta vara på vänner och familj så mycket det går nu de sista veckorna. Det är fortfarande lite som ska fixas med CSN-betalningar och visum bland annat. Jag måste köpa en resväska. Det största förberedande gör jag nog mentalt…

Hur är mentaliteten?
– Jag är nervös!

14328896_1147944861962868_1734922816_n

Teckning av Sabina Spjälkeby.

Vad kommer du sakna mest med Sverige?
– Utrymmet! Japan är litet och väldigt trångt. Jag kommer sakna svenskt godis, typ lakrits. Och så självklart allt det där självklara, som vänner, familj och katter.

Vill du vara så snäll och blogga för MeraNöjesliv när du kommer till Japan?
– Ja! Självklart! Va roligt.

Bra, då hörs vi snart igen.

 


Sabina McDowell
Webbredaktör
sabina@nojesgalaxen.se

Sabina McDowell

Jag är chefredaktör på NöjesGalaxen sedan augusti 2016. Jag har tidigare arbetat som nyhetsreporter på bland annat Lokaltidningen, Blekinge Läns Tidning, Sydöstran, Skånska Dagbladet och som frilansare i mitt eget företag McDowell Media. Jag är sydöstra Sveriges kanske coolaste tjej och bästa fickparkerare... jävligt ödmjuk, dessutom.