Jim Friberg: Anti-författaren

Full igen och jag är allts spöke. Vindunken gör mig så gott. Morgonljuset kommer snart hetsa mig igen. Men jag kan bara tänka på andra författare just nu. Om det nu finns andra författare – och jag. Ska jag berätta andra sanningar än de jag brukar måste jag erkänna att jag avskyr de flesta författare. Och innan ni andra börjar skrika avundsjuka bör ni påminna er att jag på bokmässorna runt Sverige träffat flera av dem, och när jag säger det så är det sant. Det finns få värre människor än författare. Men vet ni vad deras värsta personlighets drag är? Inspirationshetsen.

Om ni kommer in i författarvärlden hittar ni två typer av människor. De konstant skrytande som döljer det i ödmjukhet och tacksamhet, och de som ska “hjälpa dig” med 1001 olika typer av inspiration. Lägg märke till att allting handlar om att tvinga sig ner i halsen på andra. “Kom och förverkliga era drömmar” skriker de för att få länkklick och reklamintäkter. För att kunna dö med ett leende i en innesluten tro att de hjälpt någon. Om du skriver för att jaga drömmar tror jag inte du kommer lyckas. För då drömmer du bara om att få kalla dig författare. Det här handlar inte om drömmar. Det handlar om ett meningssökande. Svarta och svåra Jim vet. Sök dig själv i orden du skapar. Låt ditt undermedvetna bli dina verk. Och ärligt talat, hur många gånger skriver de inte just det du tänkt ut själv? Vem känner din inspiration bäst? Låt dig inte nervärdera dig själv genom att behöva ha andras ord. Ta dina egna.Kanske har det med uppmärksamhet att göra, vem vet, för du ser bra ut när du låtsas hjälpa andra. Jag avskyr själv författarbloggarna, mer än mammabloggarna. Så mitt nästa steg i självhat och destruktivitet borde ju faktiskt bli att starta en mammablogg.

Ingen är intresserad av att hjälpa dig utom du själv, de andra, alternativt bortsett din mamma är bara där för att tjäna något på dig. Inspiration är en dryck de bjuder hela världen att svälja. Men det är de själva som blir berusade. Det har inget annat att göra än deras egen självgodhet. Kom ihåg det. Det har aldrig med dig att göra. Du är inte mer än deras medel till deras egen berusning. Sluta leta en ledare i de här människorna. Bli din egen. Jag kan inte lära dig, det kan inte de andra heller. Du måste ta dina egna steg. Dina egna fötter och dina egna misstag. Investera dina egna 10 000 timmar.

För att återgå till tidigare. Minns att jag träffat de här människorna. Och hela författarbranschen hatar nykomlingar. Alla är potentiella hot – och att hitta en allierad är svårt. För debutanterna kastas ner i en kropp för att bita halspulsådern av andra debutanter, och ovanifrån står etablerade och stampar. Det finns ingen som tycker om dig som debutant. För du är oberäknelig att tjäna pengar på. Det enda de vet är att de kan tjäna pengar på att få dina klick på en blogg. Fina annonspengar.

Nu fick ni lite sanning medan de andra inspirationshetsar sig själva till döds. Och jag är nog ändå bara Rosenheims poltergeist i allt det här.

 

Från helvetet.

Jim.F

Svartpoet, författare och olydig undersåte till monarkin i trotsåldern. Jag, och den fria viljan är bara här för att förlöjliga dig. För att du inte trodde du hade instinkter.