Ung Styrka blogg; Växjö inspirerar!

Igår var vi med Panncentralen (Mellanstaden Folkets Hus och Park) på tre studiebesök i Växjö! Vi besökte Bergendahlska Gården (BG), derars Panncentral (PC) och Araby Park Arena (APA)! Jag har länge tryckt på att försöka få till en resa till Växjö därför att försöka förklara för makthavare och vuxna vad vi vill göra rent generellt är svårare än att bara sätta dem mitt i verksamheten som är liknande den vi vill bygga upp. För det som Växjö har lyckats med, som kulturstad, på sättet de tar hand och lyfter sina unga – det är något vi alla i Karlskrona borde sträva efter.

Martin Muro, Micke Ringdahl och Pierre Björklundh

Vi började dagen på Bergendahlska Gården a.k.a. Musikhuset BG. Där träffade vi ledarna Martin Muro, Micke Ringdahl och Pierre Björklundh. Efter en kort historialektion fick vi gå runt och se lokalerna och allvarligt talat – såhär skapar man fet ungdomsverksamhet! Studiolokaler till billig uthyrning där ungdomarna får egen nyckel och får ta ansvar för ett eget space, caféverksamhet där unga får möjlighet till jobb och ett space där man bara kan chilla med polare, en studio som helt fokuserad på hiphop-produktion och ett rum för DJ-workshops.

Efter detta besökte vi Panncentralen i Araby. PC är en social träffpunkt mitt i området där många nyanlända får möjlighet till sysselsättning och jobb. Precis som vår plan för vår Panncentral är så har de tagit vara på sin gamla byggnad och startat upp verksamhet som gynnar alla i området. Det fanns även möteslokal och aktivitetsrum (biljard/pingis) att hyra… Och bastu. Man vet aldrig när man behöver en schysst bastu.

Sist men absolut inte minst besökte vi Araby Park Arena – lokalt kallat APA. Denna byggnaden är den nyaste blev färdigbyggd bara för ett par år sedan. Inuti finns bl.a. en stor idrottshall och en black box. Här hyr skolor och andra in sig för olika event och de jobbar kontinuerligt med att försöka koppla ihop de olika verksamheterna. Proddar man t.ex. en låt på BG kan man ha premiärspelningen nere på APA.

Vi i Ung Styrka tycker dessa verksamheter är riktigt grymma och de är smakprov på vad vi försöker åstadkomma i Panncentralen. Det är dags att Karlskrona får en hiphop studio. Det är dags att Kungsmarken får en egen black box. Det är dags att vi utökar Parkour-verksamheten och bygger ett utegym/Parkour-träningsplats när vi haft en kö på över 300 unga som vill lära sig. Det är dags att vi skapar verksamhet som gynnar de unga och skapar sammanhållning och gemenskap i ett område som Karlskrona kommun verkar ha glömt bort. Det är dags att satsa på Mellanstaden!

/ Föreningsordförande

ung.styrka

The author didnt add any Information to his profile yet