13 The Hobbit-fakta som du antagligen inte känner till

1. Hela Nya Zeelands lager av guldfärg gick åt till att färga Smaugs lya. De fick flyga in mer färg från Tyskland för att få det att räcka. 

2. Alla dvärgarnas skägg och hår förutom Thorin’s (Richard Armitage’s) var gjort av riktigt Jak-hår. Hans ansiktsfjun sparade han ihop till på egen hand. 

3 . För att hålla sig trogna till boken där varken alver eller hober kan få hårväxt i ansiktet så sminkades alla dessa folkslag med orange färg för att täcka över deras “morgonskugga”.

4. Femhäraslaget håller världsrekord i längsta krigssekvens på film. I bioversionen pågår det i hela 45 min. 

5. Älgen som Thranduil rider på spelas av en häst. Hästen heter dock Moose. 

6. Hade man bara använt en dator så hade varje fjäll på Smaugs kropp tagit en hel vecka att rendera. Man fick använda sig av en stor farm av multiprocessorer för att möjliggöra det på kortare tid. 

7. Det första rytet man hör från Smaug är en inspelning av specialeffektschefens 7 åriga dotter som ryter. Ljudet har förvrängts och manipulerats för att låta mer “draklikt”. 

8. När “The Battle of Azanulbizar” spelades in råkade “Thorin” slå sig själv i ansiktet så hårt med sin sköld så han bet rätt igenom hela sin underläpp. När Azog håller upp Thror’s avhuggna huvud och Thorin skriker kan man se att hans läpp är svullen och även en blodpöl syns mellan underläppen och tandköttet. 

9. Bennedict Cumberbatch studerade leguaner och komodovaraner på Londons Zoo’s Reptilhus för att förbereda sig inför Smaugs röst. Han siktade på att hans ton skulle hamna någonstans mellan ödla och människa i en raspig, djup och torr röst. 

10. Ian McKellen som som spelar Gandalf spenderade en stor del av tiden i ett inspelningsbås med bilder av dvärgarna då hans scener spelades in separat från de andras framför en green screen. Detta gjorde honom så upprörd att han vid ett tillfälle utropat “Jag blev inte skådespelare för det här!”. Mikrofonen var fortfarande på och då alla hörde honom försökte de efter detta få skådespelarlegenden att känna sig mer hemma och uppskattad genom att skicka presenter och uppmuntrande meddelanden till hans trailer. 

11. Shia LaBeouf, Tobey Maguire och Daniel Radcliffe var alla påtänkta kandidater till rollen som Bilbo. 

12. När Gandalf blir tillfrågad hur många trollkarlar det finns i Midgard namnger han sig själv, Saruman och Radagast innan han glömmer namnet på de andra två. Detta var på grund av att Peter Jackson inte hade rättigheterna till Tolkiens bok “Unfinnished Tales” där de två andra trollkarlarna Alatar och Pallando nämns. 

13. Under en midnattsvisning i São Paolo spränges biografens högtalare när Smaug röt första gången. 

 

Sebastian Chavez
Redaktör
Meranöjesliv

Sebastian.C

Chefredaktör 1 eller 2 beroende på hur ni vill se det. Individualiteten, musiken, katten, förvirringen och kreativiteten.