Recension: Murder on the Orient Express

Då har det blivit dags att sätta på mustaschen och axla rollen som Hercule Poirot, världens bästa detektiv! Det har skett ett mord på orientexpressen som vi självklart måste klura ut.

I ”Murder on the Orientexpress” får vi följa Hercule Poirot(Kenneth Branagh) när han oturligt nog råkar vara på samma tåg som ett mord har skett. Det är Edward Ratchett(Johnny Depp) som blivit mördad i sin kabin. Det blir inte lätt för Poirot för precis alla är misstänkta! Hur ska det sluta?!?

När jag först såg trailern för den här filmen så blev jag direkt väldigt intresserad. I trailern är det ny och modern musik men ändå lite gammaldags stil. Jag gillade verkligen kamera åkningen som går från karaktär till karaktär så man får en känsla av att detta kommer bli spännande. Det är även modern grafik med de misstänktas namn. Shit tänkte jag, en gammaldags mordgåta inslaget i ett nytt och hippt paket med musik från Imagine Dragons?!? Det kan ju bli hur bra som helst!

Ja, här har vi då ännu ett bra exempel på hur skev marknadsföring kan vara. Precis som i Suicide Squad så ger man en bild av en film som inte existerar. I bägge fallen gav man då en bild av en mycket bättre film idé.
Detsamma har märkts ganska tydligt för tv-spel. Det har blivit stora rubriker när det visat sig att reklamfilmen som påstod sig vara direkt ur spelet i själva verket var en kraftigt förbättrad och förrenderad film som inte alls gav en bra bild av den färdiga produkten. Ett annat problem syntes på Halo 4, där gjorde man en lång kampanj som visade en väldigt spännande handling. Man intervjuade gamla soldater som slagits med Master Cheif när han räddade dagen genom att modigt offra sig själv. När vi sedan fick tag i spelet visade det sig att det inte hade någonting med spelets handling att göra. Det är ungefär som att göra reklam för en ny modell av Audi genom att filma en kvinna som äter Mc Donalds mat i en park.

Okej, jag är missnöjd med vad jag fick men var det verkligen så illa?
Nej verkligen inte, filmen var väldigt snyggt filmad. Jag njöt av varenda sekund! Den är filmad på film i det stora formatet 70mm precis som Dunkirk. Det är dyrt att filma hela filmen i det så oftast gör man bara vissa sekvenser men i det här fallet verkar det faktiskt som om hela filmen är det. Jag tror absolut att den här filmen har en chans att vinna en Oscar för bästa foto!
Jag gillar även Kenneth Branagh som både regissör och skådis och han gör ett bra jobb som Poirot. Sedan är resten av rollistan imponerande med stora namn så som Johnny Deep, Penélope Cruz, Daisy Ridley, Michelle Pfeiffer, Judy Dench och Wiillem Dafoe.

Jag tycker dock att den saknar något. I såna här filmer vill jag verkligen ryckas med i mysteriet, jag vill se ledtrådar och försöka klura ut vem som är skyldig.
Men jag får inte den känslan i den här filmen, jag känner hela tiden att jag och Poirot är på samma blad så att säga.
Utöver det så är det en Agatha Christie filmatisering som de flesta andra. Gillar man dem så kommer troligtvis den här filmen att underhålla.
Det är redan en uppföljare planerad, denna gången sker mordet på Nilen i Egypten.

Murder on the Orient Express
Drama/Kriminalare
Längd 1 h 54 min. Regissör Kenneth Branagh. Skådespelare: Kenneth Branagh, Daisy Ridley, Penélope Cruz, Josh Gad, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer och Judi Dench.

Min rekommendation: Tveksam! Om du gillar den här typen av kriminalare, vilket du troligtvis gör eftersom det är det enda vi producerar i Sverige, då kommer du säkert att gilla den här! Även om mysteriet inte riktigt tar tag i en som man hade hoppats så är det en otroligt välgjord och vacker film att se på! Se den gärna på 70mm film om du får chansen!

Har du sett filmen? Lämna gärna en kommentar vad du tycker eller om det är någon film du vill att jag ska recensera!

Martin

Jag är en nördig kille från Karlshamn som älskar bio och spel. Här recenserar jag filmer och spel och delar med mig av mina tankar kring prylar och nyheter.