Recension: Star Wars – The Last Jedi fördjupning med spoilers

Nu har ni haft tid på er att se Star Wars: The Last Jedi så nu tänkte jag gå in lite djupare på filmens handling och ta upp saker som jag inte kunde i den spoiler fria versionen. För att vara tydlig så innehåller detta blogginlägg spoilers så har du inte sett filmen ännu så bör du inte läsa vidare!
Vi börjar i början som man säger. Varning, det blir nog ett långt inlägg…

Jag har haft flera diskussioner med vänner och bekanta och jag har även läst flera recensioner och långa avhandlingar om det som är bra men även det som är dåligt med The Last Jedi. Det ser ut att vara ungefär 50/50, det finns de som älskar den och så finns det de som skickar dödshot hem till regissören för att han förstört hela deras barndom. Man skulle väl kunna säga att internet gör sin grej helt enkelt. Här nedan kommer jag bemöta några av de sakerna jag hört och läst.

Först vill jag snacka lite om de som fullkomligt hatar ”The Last Jedi” för det är nog de man hör allra högst just nu. De argumenterar att filmregissören, Rian Johnson, har förstört allt det de höll kärt, hela deras barndom till och med. Har de rätt? Självklart inte. Varför är de så förbannade då?
Min teori är att det finns två sidor här, de som har grottat ner sig i Star Wars och gått och tänkt på sina favoritkaraktärer mer eller mindre hela livet och dem som inte är så stora fans av filmerna men ändå har en stark åsikt.
De i första gruppen har kanske läst böcker, spelat spel och tagit del av det som tidigare kallades ”expanded universe” och som nu inte längre räknas. När Disney köpte upp Star Wars så förklarade de allt som hänt utanför episod 1-6 som ogiltigt, det vill säga att det inte är en del av världen. Detta för att de inte skulle formas av all media som skapats av många olika människor under en längre tid. De ville helt enkelt börja om från början. Har man inte gjort det så har man kanske skapat sin egen bild av vad som hände med sina favoritkaraktärer efter filmerna och håller fast vid den.
Man hade alltså orimliga förväntningar när man satt sig i biostolen. Man förväntade sig att se ”Star Wars The Last Jedi”, skriven och regisserad av ingen mindre än ”sig själv”. Då är det kanske inte så konstigt att man blev besviken.

Det märktes redan när The Force Awakens haft premiär, då klagade man på att den var en kopia på A New Hope. Vadå svarade J.J Abrams, det var ju precis vad ni ville ha? Rian Johnson satt därför i en rätt svår sits, skulle han göra det som alla fansen ville ha men som de ändå inte skulle vara nöjda med eller skulle han göra som Disney gjort tidigare, ta död på allt det gamla och börja om från början. Som ni vet så valde han det senare.
Sen kan väl jag tycka att det är konstigt att man inte gjort en plan för den nya trilogin och istället låter filmskaparna göra den filmen de vill, då kommer det tyvärr inte finnas en röd tråd genom filmerna.

Ett argument som de flesta verkar ha är att filmen är för lättsam och det är för ”fåniga” skämt. Filmen börjar med att Poe Dameron sitter i sin X-Wing och driver med General Hux över radion. Här förlöjligar man en av de högst uppsatta i The First Orders och förvandlar honom till en pajas, de som är så allvarliga och hemska blir lite av ett skämt helt plötsligt!
När jag hör det brukar jag fråga, har du sett Star Wars eller? I prequel filmerna har vi fjantiga robotar som fumlar hit och dit och är allmänt fåniga. Sedan i de gamla filmerna har vi massa klumpiga vitklädda soldater som inte träffar för fem öre och får spö av ett gäng gulliga teddy björnar…
Poe gör det han gör bäst, han snackar omkull Hux för att vinna tid så att han kan aktivera sin turbo för att få ett övertag så han kan förstöra samtliga av kryssarens turreter så att bombarna sedan kan spränga den i luften. Inte bara det så ger han sin karaktär och Hux mer djup än många andra karaktärer fått genom samtliga filmer tidigare. Om något är detta mer i George Lucas anda än vad The Force Awakens var.

Det är inte min #LukeSkywalker!
Det skapades en namninsamling för att The Last Jedi inte skulle räknas som en del i Star Wars universumet, 45.000 människor skrev under.
Många av dem tycker att regissören tagit fel väg med deras favoritfigur, Luke Skywalker. De förväntade sig inte att se en nedgången och sliten gubbe.
Här har man skapat sig en uppfattning av hur superhjälten Luke skulle vara, kanske genom att läsa böcker eller spela spel. Den ståtlige Jedi Mästaren som startade ett Jedi tempel med Kyle Katarn och som besegrade flera kraftiga sith efter Kejsaren. Han var felfri, perfekt.
Det var helt ärligt denna bilden jag hade av Luke också.
Därför är det inte så konstigt att folk reagerar så starkt när deras bubbla spricker. Även Mark Hamill, skådespelaren bakom Luke Skywalker, har öppet visat sitt missnöje med hur hans karaktär gestaltas. Nu är detta samma Mark Hamill som också visade missnöje över George Lucas special edition av The Empire Strikes back. Du förstår, Mark älskar djur och när filmen klipptes om såg man hur Luke skar armen av snömonstret(Wampa) i is grottan. Enligt Mark så skulle Luke aldrig ha skadat ett djur på det viset och det gjorde honom upprörd.
Faktum är att Luke hade sina glansdagar, och den nya trilogin handlar inte om honom. Därför var detta mer eller mindre tvunget att hända. Sen kan man väl ifrågasätta vissa beslut, t.ex. den där obehagliga mjölkningsscenen. Men man skulle också kunna se den som en verklighetsskildring av hur Disney mjölkar Star Wars, hahaha!

Sedan har det varit ett himla tjafs om vem Rey’s föräldrar är. Här tror jag man är fast i original trilogin, bara för Luke och Leia’s farsa är Darth Vader så måste Rey också ha välkända föräldrar. Men vet du, Anakins mamma var en slav. Därför är det bara logiskt att Rey inte är Obi-wan, Mace Windu, eller Luke Skywalker dotter. Hon är inte heller en reinkarnation av Kejsaren eller en klon.
Precis som Anakin och Luke så kommer hon från ingenting och sedan sveptes hon med i sitt livs äventyr.

Det finns massor med hål i handlingen!?!
Det är många som kommenterat scenen när Kylo och Rey precis har slagits mot Snoke’s Praetorian guards, de börjar då slåss om Luke’s lightsaber likt två små barn om en leksak. Det slutar likadant också då den bryts på mitten så att ingen får den. Nästa gång vi får se Rey befinner hon sig på Millenium Falcon i filmens slutscen.
Många av de här personerna klagar också på att filmen var alldeles för lång och att hela sekvensen på Canto Bight(Kasinot) var helt bortkastad och kunde klippas bort. Trots det vill de alltså ha en lång sekvens när Rey reser sig upp, plockar upp delarna av lightsabern, tar sig till Snoke’s skyttel för att sedan flyga och möta Chewie. Det räcker alltså inte med att hon tidigare i filmen säger att hon ska möta Chewie efteråt och att General Hux säger till Kylo att hon tog Snokes skyttel och försvann. Inte för att vara sån men då är det inget ”plothole”, all information finns där, du missade bara den.
Nu är jag själv skyldig till något liknande, jag snackade lång och länge om hur handlingen i Dunkirk gick över huvudet på mig och hur de kunde gjort det bättre. Till min stora förvåning så fanns den informationen i klartext i början av filmen andra gången jag såg den, jag bara råkade missa det första gången.

Dessa fåniga Porgs?
Vad kan någon ha emot Porgs?!? De är ju super söta! Faktumet är att de faktiskt finns där av en anledning. När de filmade på Skellig island utanför Irland så hade de ett stort fågelproblem. Det är nämligen hem till Lunnefågeln och istället för att lägga löjliga summor på att redigera bort alla dessa så uppfann de Porgs! Så oftast är det Lunnefåglar man ser och så är de i närbild utbytta till Porgs för att det ska kännas lite mer utomjordiskt. Hur hade det sett ut annars om det varit Lunnefåglar över hela Ahch-To ”prosit” island? Samma förklaring gäller dock inte för kristallrävarna på Crait, de är bara där för att de är coola!

Jadu jag har hört det mesta känns det som, alla och deras mormor verkar ha en åsikt om Star Wars.

Som ni kanske märker så har jag hunnit se Star Wars The Last Jedi två gånger och haft tid på mig att smälta upplevelsen.
Tro det eller ej men jag är ett ganska stort Star Wars fan, det har jag varit hela livet. Jag vågar till och med påstå att utan Star Wars hade jag inte varit samma person i dag, om jag ens hade funnits.
Jag står fast vi att jag tycker att filmen är riktigt bra, jag skulle även kunna gå så långt som att säga att den är en av de bästa Star Wars filmerna.

Filmen väcker många känslor, redan i början ser vi hur Paige precis lyckas släppa bomberna innan hennes skepp exploderar. Det visar att rebellerna är villiga att dö för det de tror på, Poe däremot är vårdslös och en en-mans armé som sätter andra i fara. Det är lite en läxa som filmen hela tiden vill lära oss.
Det är två scener som berör mer än de andra. Den första är så klart scenen där Leia sugs ut i rymden, jag trodde faktiskt att det var slutet för henne eftersom Carrie Fisher sorgligt nog gått bort.
Och visst känns det som ett farväl till henne när hon svävar livlös genom rymden.
Vi hör John Williams magiska tema för Prinsessan Leia och plötsligt rycker det i fingertopparna på henne. Ja resten vet ni hur det gick. Jag fick först gåshud för att sedan fälla glädjetårar, det var då jag visste att jag älskade den här filmen.

Den andra scenen är så klart den när Vice-Admiral Holdo vänder på rebellernas skepp och hoppar till ”lightspeed”. Allt ljud försvinner och vi ser hur självaste rymden klyvs och The First Order’s flotta delas som en varm kniv genom smör. Visuellt är det en ”ögon orgasm”.

Min slutsats är den att Star Wars The Last Jedi är ett fantastiskt äventyr för hela familjen och det är själen av Star Wars, precis som det ska vara. Nu väntar jag spänt på trailern för nästa film, Solo – A Star Wars Story har premiär i maj 2018. Sedan får man börja ladda inför episod 9, just nu kan den ta oss precis vart som helst känner jag. Men så länge som det är till en tid för länge sedan i en galax långt bort så är jag nöjd.

Foto 20th Century FOX, Elite Daily, The Sun, Youtube

Martin

Jag är en nördig kille från Karlshamn som älskar bio och spel. Här recenserar jag filmer och spel och delar med mig av mina tankar kring prylar och nyheter.