Recension: Star Wars – The Last Jedi

Då var det dags för årets mest efterlängtade film att ha premiär. Jag var tvungen att ta och smälta allt ett par dagar innan jag kunde sätta ord på mina känslor. Jag har trots allt gått i två år och räknat ner varenda sekund tills jag skulle få se fortsättningen på The Force Awakens. Jag var dock väldigt nervös inför premiären, hur skulle filmen kunna leva upp till mina skyhöga förväntningar?!? Jag ska inte ska “spoila” filmen så du kan känna dig säker när du läser vidare.

Star Wars The Last Jedi fortsätter där The Force Awakens tog slut. Rey har äntligen hittat Luke Skywalker och vi väntar spänt på vad som kommer att hända där. Samtidigt som det så jagas rebellerna av The First Order, de ligger hack i häl och det ser verkligen hopplöst ut för General Leia och hennes motstådsrörelse.

Det är så mycket jag egentligen vill prata om men det skulle förstöra filmen för er som inte sett den så därför kommer jag inte gå in så mycket på detaljer. Om det skulle vara så att någon vill prata mer i detalj om den så får ni gärna höra av er till mig, jag har hur mycket som helst att säga om The Last Jedi.

Först och främst så måste jag bara börja med att säga att jag ÄLSKADE filmen! Jag var väldigt skeptisk i början eftersom jag nästan var säker på att Rian Johnson skulle sabba precis allt jag gillar med Star Wars, så fel jag hade! Istället så gav han mig mer eller mindre precis det jag ville. De finns dock dem som känner precis tvärt om.
Det fanns många stora frågor efter The Force Awakens, Vem är Reys föräldrar? Vem är Snoke? Vad tusan gör Luke på en ö mitt i ingenstans?!?
Det har skrivits långa uppsatser av ivriga fans som försöker förklarar precis varför de tror att de räknat ut precis allting. Vissa teorier är helt galna.
Helt ärligt så stör jag mig på de där personerna. De där ivriga fansen har helt glömt bort allt vad Star Wars står för, de har glömt bort att det ska vara roligt, ett äventyr!
Istället sitter de och djupdyker i böcker och intervjuer som värsta konspirationsteoretiker. De här personerna kommer aldrig att bli nöjda.

The Last Jedi bjuder på mer humor, mer spänning och mer känslor än vad Star Wars har gjort på väldigt länge. Jag tror de flesta förväntade sig en “kopia” av The Empire Strikes Back. Javisst, det var också något jag var orolig för, det är ingen tvekan att The Force Awakens tog mycket som redan gjorts i A New Hope. Ni behöver dock inte vara oroliga! Ja det finns likheter med The Empire Strikes Back men det är ingenting som i The Force Awakens.

Så vad gillade jag i The Last Jedi? Först och främst vill jag säga musiken! Legenden John Williams gör det igen med ett soundtrack som lyfter hela filmen. Han visar verkligen vart skåpet ska stå. Som ett exempel så kan ni lyssna på låten The Supremacy, mästerligt! Hoppar ni 2 minuter in så kommer ni till mitt favorit stycke, de som känner igen det vet precis vilken scen den är ifrån. Jag måste erkänna att jag fick gåshud och tårar i ögonen fösta gången jag såg/hörde den. Den insatta kan höra att det är delar av Leia’s tema och ett annat tema från de gamla filmerna.
Porgsen var kanske lite mycket men de var så oerhört söta att man inte kan tycka illa om dem. Nu kanske ni kommer att hata mig men jag gillar faktiskt Ewokerna också, jag växte upp med de bägge “försvunna” filmerna, Hjältarnas karavan och Slaget om Endor.
Jag älskade Mark Hamill och Carrie Fishers insatser i The Last Jedi, de gjorde riktigt bra jobb. Det var tragiskt att Carrie Fisher gick bort innan filmen blev färdig så frågan är hur de löser det i nästa film. Jag vill också flika in att hon var en otrolig kvinna trots alla drogproblem. Hon har inte bara varit en fantastisk stark kvinna som många kunnat se upp till under en tid då det inte fanns många starka kvinnor i film. Sedan har hon också kämpat för och upplyst om psykisk ohälsa. Må hon vila i frid.

Vad är lite mindre bra då? Filmen är alldeles för lång! Det finns mycket man kunde ta bort, sen finns det en hel del de uppenbarligen tagit bort som borde funnits med. Det är en ganska lång story mitt i som man mer eller mindre bara kunde slopat utan att det hade påverkat filmen det minsta.
Sen är det faktiskt en sak jag har lite svårt för, jag har hört att det inte fanns någon plan för trilogin från början. Rian Johnson som regisserade och skrev The Last Jedi fick därför friheten att skriva filmen precis som han ville. Detta förklarar ett och annat och vi märker hur vissa saker från The Force Awakens bara helt och hållet körs över. Detta gör att jag blir lite orolig inför nästa del, om det inte finns någon röd tråd genom trilogin hur ska de då få det att fungera?
Jag hoppas trots det att nästa film kommer vara minst lika bra som denna om inte bättre.

Star Wars VIII: The Last Jedi
Action/Äventyr/Science fiction
Längd TID h TID min. Regissör Rian Johnson. Skådespelare: Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac och Andy Serkis.

Min rekommendation: Se den! Inte helt oväntat så älskade jag den här filmen, den var precis allt jag kunde önskat och lite till. Självklart är den som de andra Star Wars filmerna men mer av allt, mer humor, mer känslor och mer explosioner! inte minst är det super söta Porgs!

Har du sett filmen? Lämna gärna en kommentar vad du tycker eller om det är någon film du vill att jag ska recensera!

Martin

Jag är en nördig kille från Karlshamn som älskar bio och spel. Här recenserar jag filmer och spel och delar med mig av mina tankar kring prylar och nyheter.