Recension: Superswede – En film om Ronnie Peterson

Detta kommer bli en lite kortare recension av dokumentär filmen Superswede – En film om Ronnie Peterson. Jag såg dokumentärfilmen den 11 september helt ovetandes om att det var just den 11 september 1978 som Ronnie dog efter sin hemska olycka på Monza banan i Italien. Olyckan var den 10 september men han skadades så allvarligt att han dog av sina skador dagen efter på sjukhuset.

Ronnie Peterson är en racing legend som var aktiv under Formula 1’s storhets tid. Han körde samtidigt som andra legender så som Niki Lauda, James Hunt, Jackie Stewart, Emerson Fittipaldi och Mario Andretti. På den tiden var de som värsta rockstjärnorna. Men det kom med ett pris, inför varje tävling visste man inte om man skulle leva eller dö.
Bilarna var väldigt osäkra på den tiden, de var byggda i metall som på vissa ställen inte var tjockare än att man kunde klippa den med en vanlig sax. Det dog nästan någon förare varenda VM.

I filmen får vi följa Ronnies liv från barndomen när han körde gokart, hela vägen till när han började köra Formula 1 1970. Tyvärr så vann han inget VM men han var en av de snabbaste förarna någonsin.
Vi får se foton och video från hela hans karriär och vi får även träffa många av de förarna han körde med som han även var bra vänner med. Det är även intervjuer med hans dotter som även hon får chansen att träffa några av sin pappas gamla vänner för första gången.

Det är en väldigt känslosam film som verkligen fångar hans liv. Den är också väldigt spännande för att vara en dokumentär, jag kände inte någon gång att det var tråkigt.
Om det finns något jag skulle vilja klaga på så är det att de ofta använder svart vitt för att göra scenerna mer dramatiska. Jag känner inte alls att det funkar eftersom dokumentären mest utspelar sig på 1970 talet. Det hade varit bättre om de använt ett färg filter som fick filmen att se lite äldre ut bara.

Om du är intresserad av Ronnie Peterson och hans racing karriär så är detta dokumentären för dig.

Superswede: En film om Ronnie Peterson
Dokumentär
Längd 1 h 30 min. Regissör Henrik Jansson-Schweizer.

Min rekommendation: Se den! Om du gillar bilar eller är det minsta intresserad av denna svenska racing legend så är detta en väldigt intressant film om hans karriär!

Har du sett filmen? Lämna gärna en kommentar vad du tycker eller om det är någon film du vill att jag ska recensera!

Martin

Jag är en nördig kille från Karlshamn som älskar bio och spel. Här recenserar jag filmer och spel och delar med mig av mina tankar kring prylar och nyheter.