Recension: The Greatest Showman

Så här i juletider är det vanligt med romantiska komedier och bara allmänt ”feel good” filmer. Så därför passade jag på att spana in den senaste, The Greatest Showman!

The Greatest Showman är en biografi av P.T. Barnum’s(Hugh Jackman) liv. Vi får se hur han växer upp i slummen och genom lurendrejeri tar sig från en nolla till en rik och framgångsrik affärsman. Tillsammans med sin familj så startar han en cirkus med alla möjliga udda människor, den lockar stor publik men han får också allt fler fiender ju bättre det går.

Du har säkert sett trailern för den här filmen, den är glad och mysig (Om du inte sett den så har jag länkat den längst ner i recensionen). Visst blir man lite sugen på att se filmen?
Men vad vet du egentligen om P.T Barnum? Kanske har du hört namnet förut som jag har eller så vet du ingenting om honom. Hur som helst så säger trailern inte så mycket om filmens handling och tur är väl det för då skulle nog inte lika många se den.

Ja, filmen handlar alltså om en bedragare, en riktig ful filur som utnyttjar människor och djur för att tjäna en slant. Han anställer bland annat överviktiga, albinos, dvärgar och människor med missbildningar för att ha dem till att dansa framför publik. Inte nog med det så ljuger han för att få pengar till att finansiera det hela. Tror du fortfarande att detta är en ”feel good” film?

The Greatest Showman har väldigt delade budskap. Den försöker visa oss att vi ska acceptera alla, oberoende var de kommer ifrån eller hur de ser ut. Sedan visar den även att det är okej att sätta sig själv över alla andra och utnyttja de som är svagare än sig själv.
Jag var personligen väldigt kluven när jag såg den, jag försökte påminna mig själv om det dåliga budskapet men samtidigt så ryktes man med i alla häftiga musiknummer.

Det är precis där filmen skiner, musiken! Filmens soundtrack är riktigt bra, jag började lyssna på det flera veckor innan jag såg filmen och jag fastnade direkt. Musiken är skriven av Benj Pasek och Justin Paul som bland annat gjort musiken till La la land. Filmen öppnar med låten ”The Greatest Show” som verkligen sätter stämningen genom filmen! Det är ett spektakulärt dansnummer med tillhörande musik som skulle kunna få en tondöv att trampa takten.
De forsätter sedan att leverera med den magiska ”A Million Dreams”, ”Never Enough” och ”Rewrite the Stars”. Hugh Jackman, Michelle Williams, Zac Efron och Zendaya gör faktiskt riktigt bra framträdande i sina dansnummer. Vem trodde liksom att Zac Efron kunde sjunga?!?(Är det nått han inte kan…)

Tyvärr så kan det omöjligt rädda filmen för det är allt däremellan som inte är särskilt bra. Precis som en av filmens budskap så känns mycket fejk, den skäggiga damens skägg ser inte ens särskilt äkta ut. Sedan har vi skådespelaren Sam Humphrey som har en genetisk sjukdom som gör att han ser ut som ett barn trots att han är vuxen. Jag vet inte varför men hans röst verkar dubbad och ibland ser inte ens hans ansikte äkta ut, det kan vara att de har sminkat honom för att han ska se äldre ut och kanske även gjort digitala effekter för att han ska se mindre ut i filmen. Jag satt faktiskt och funderade på om det inte var ett barn de bara försökt se äldre ut.
Sedan kan jag tycka att det är lite tråkigt att vår svenska Rebecca Ferguson spelar opera sångaren Jenny Lind eftersom de har en annan sångare till att göra hennes sångnummer. Hade det inte då varit bättre att haft någon som kunde göra sångnumret så att man sluppit dubba det? Annars gör Ferguson ett kanon jobb även fast hon har en mindre roll. Sen kan man väl också fråga sig varje opera sångerskan inte sjunger opera men det får man nog ha överseende för haha.

The Great Showman är en film med dubbla budskap som kommer väcka en hel del känslor i dig. På ena sidan har vi de fantastiska musik numren och andra sidan den mindre fantastiska handlingen som försöker försköna en svindlare och mytomans storslagna liv. Eftersom jag är så kluven är det svårt för mig att säga om jag tycker du ska se filmen eller inte. Så därför rekommenderar jag istället att du söker fram filmens alla dansnummer på youtube när de väl dyker upp där, för då har du sett allt du behöver se av The Greatest Showman.

The Greatest Showman
Musikal/Drama
Längd 1 h 45 min. Regissör Michael Gracey. Skådespelare: Hugh Jackman, Michelle Williams, Zac Efron, Zendaya och Rebecca Ferguson.

Min rekommendation: Tveksamt! Filmens musiknummer är i toppklass men det väger tyvärr inte upp allt däremellan. Om du inte hittar musikvideos på youtube så kan du i värsta fall se den men annars är det inte så noga.

Har du sett filmen? Lämna gärna en kommentar vad du tycker eller om det är någon film du vill att jag ska recensera!

Martin

Jag är en nördig kille från Karlshamn som älskar bio och spel. Här recenserar jag filmer och spel och delar med mig av mina tankar kring prylar och nyheter.