Krönika: Älska dig själv

I min lilla by Asarum finns det ett gym som heter Motiva, och det har blivit en rutin för mig att gå dit. Det är något jag har satt på dagsschemat och om jag inte går dit så känns det som om hela dagen blir rubbad. Har väl blivit en sorts terapi att gå dit, förmodar jag. Det känns skönt att ha ett mål att sikta mot.

Det finns massvis med speglar därnere, på Motiva. Att se sin reflektion vart man än vänder sig gör mig lite obekväm, men de verkar ändå fylla sitt syfte då många verkar tycka om att spegla sig. De sträcker ståtligt på sig själva, flexar lite, och leendet kittlar i deras mungipor. Stolthet. “Looking damn good.”

Jag tycker det är fint.

Visserligen förespråkar jag inte oerhörd fåfänga (jag känner en hel del sådana människor, det tar en halv evighet innan man kommer iväg med sådana människor) men jag har heller inte något som helst över för den där jantelagen som säger att det är tabu att få tycka om sig själv. Att kunna tycka om sig själv i en värld som den här är ta mig fan en bedrift, och då spelar det inte någon roll vem det är som speglar sig. Om det är någon på gymmet, någon som hastigt slänger en blick på reflektionen i skyltfönstret på stan och trivs med vad de ser, eller någon som står nyvaken och osminkad med rufsigt hår och ser på sig själv i badrumsspegeln med snett leende och ännu oborstade tänder. “Looking damn good.”

Yes. Yes you do.

Min dotter brukar ofta säga till mig att hon tycker att jag är fin. Ärligt talat kan jag tycka det är jobbigt, för ibland tycker jag att jag ser ut att ha dragit en 200-kilos brynsten genom helvetets sotade slätter i fjorton dagar. Trots det har jag dock tagit för vana att säga “tack! Ja jag är jättefin!” även om jag tycker att jag ser ut som skit emellanåt. Jag vill inte att hon ska växa upp med att höra mig förneka alla komplimanger jag får. Jag vill inte att hon ska höra mig säga saker som “nej usch, jag ser fruktansvärd ut”. Jag vill att hon ska växa upp med vetskapen om att det är okej att tycka om sig själv och att det inte är något fel med att tycka att man är fin. Det spelar ingen roll om jag själv tycker att jag ser åt helvete ut, för jag vägrar säga annat till min treåriga dotter. Det vore att göra både mig själv och henne en fruktansvärd otjänst.

“Looking damn good.”

Yes I do.


Tristan Saraldor

Sebastian.C

Chefredaktör 1 eller 2 beroende på hur ni vill se det. Individualiteten, musiken, katten, förvirringen och kreativiteten.