Krönika: Hur du lyckas i sociala sammanhang

De flesta av oss har säkert någon gång varit på en sån där fest där folk inte hälsar. Som om sociala koder inte längre gällde med ett par öl i kroppen, som om alkohol raserade både social kompetens och vänlighet (det gör det väl i och för sig, men då krävs nog mer än ett par öl). För det första så har jag lärt mig att bara för att andra människor inte vågar hälsa så betyder det inte att du inte kommer att få respons om du hälsar, så heja på. De flesta är bara blyga, inte otrevliga med mening. Det hjälper såklart att ha med sig ett par kompisar men det är alltid roligt att träffa nya människor, dessutom är jag otroligt duktig på att tappa bort mina vänner så jag har fått lära mig att klara mig på egen hand i sociala sammanhang, även om jag såklart tycker att det är jobbigt ibland.

Jag har noterat en del grejer som alltid går hem, säkra kort som fungerar hos de flesta. Mode, musik och film är vedertagna ämnen som alla människor gillar, alltså som alla människor enligt normen ska gilla. Dessa ämnen är alltid okej att prata om så länge som det hålls på en nykter nivå. Prata gärna om film, men nämn inte att du gillar Lars von Trier (dansk småkonstig filmskapare) eller att du älskar franska filmer, ingen har sett dem ändå. Berätta gärna om du vet någon bra second hand-butik i stan eller vilket svenskt märke du gillar bäst, men börja inte droppa årtal i modehistorien eller designers som inte har samma namn som sina märken. Prata om dig själv med måtta och glöm inte bort att skratta åt andras skämt.

Det är bra att kunna lite om allt och gärna vara riktigt bra på något, men att sitta på en massa nördig kunskap om ett specifikt ämne leder sällan till sociala genombrott. Investera hellre din tid i att lära dig att spela gitarr än att lära dig alla detaljer om Star Wars. Du kommer att få mer valuta för din tid. Ingen gillar killen på festen som bara vill prata om kvantfysik eller dataspel. Lika lite som man gillar killen i smörigt hår som vill berätta för en hur livet fungerar. För övrigt något som många killar i 25-års åldern verkar tro att vi tjejer i 20-års åldern inte har en aning om och därför känner sig manade att förklara för oss. Därför är mitt personliga tips att spara långa monologer om livet till andra tillfällen (eller kanske spara dem för alltid).

Har man ett sjukt nördigt intresse gör man bäst i att undvika det helt, speciellt om man vet med sig att man inte klarar av att hålla det kort. Hur sjukt jobbigt är det inte att lyssna på nördiga monologer om kvantfysik (vad är det ens?) eller kretskort eller kameraobjektiv. Herregud, prata om musik istället, prata om öl. Man vill inte tråka ut människor, inte verka psyksjuk, inte få hysteriska tefat till ögon och babbla på högt för döva öron. Man vill ha ett samtal, inte en monolog. Det absolut viktigaste (för mig) i livet och därav också på fest är att ha roligt, slappna av och att inte ta sig själv på för stort allvar. Något som många av oss skulle må bra av att påminnas om lite oftare.

Är du också bra på att tappa bort dina kompisar eller vill du bara bli lite bättre på att snacka med folk? Det här brukar funka för mig:

– Låt andra människor prata om sig själva, håll ögonkontakt (utan att bli creepy), nicka och ställ frågor. Det enklaste sättet att göra sig själv intressant är att visa intresse.
– Drick öl. Det är lättare att se cool ut med en flaska i handen, jag vet inte varför.
– Glöm bort vem du är. Är hen bredvid intresserad av house-musik? Gillar hen öl? Låtsas att du också gillar öl och om hen börjar ställa frågor, återgå till tips nummer ett.

 


Lisa Thunander
Krönikör

Sebastian.C

Chefredaktör 1 eller 2 beroende på hur ni vill se det. Individualiteten, musiken, katten, förvirringen och kreativiteten.