Krönika: i-landsproblem

“Vad segt wi-fi det är”, “Jag orkar inte gå till skolan” och “Vad äcklig skolmaten är”. Det här kallas i-landsproblem och det finns miljontals fler än de som redan nämnts. Ett i-land är ett land som genomgått industrialisering och är oftast rika och har goda förhållanden. I utvecklingsländer är det fortfarande jordbruk och landsbygd dominerar. Dessa är oftast fattiga.

I-landsproblem kallar man de problem som kan kännas så korkade och oviktiga om man jämför med de hemska saker som faktiskt pågår i världen. Det finns KRIG där människor flyr för sina liv! Det finns svält och barnadödlighet! Vissa har inte ens tillgång till rent vatten eller tak över huvudet. Har vi egentligen rätt att klaga så pass mycket som vi gör när vi nästan totalt glömmer bort och bortser från det som händer på platser mindre lyckligt lottade?

Om vi bara tar uppväxten som exempel. Jag föddes på ett rent, modernt sjukhus med hjälp av kunniga, utbildade läkare. Jag var normalviktig och helt frisk, likaså var min mamma. Det var en självklarhet att jag skulle gå i skolan och lära mig läsa och skriva för att sedan kunna utbilda mig och få ett jobb. I framtiden planerar jag att skaffa familj och leva ett långt hälsosamt liv tillsammans med mina nära och kära, utan att behöva oroa mig över krig, att inte ha mat på bordet eller tak över huvudet.

Andra har inte de möjligheterna. I många fall dör modern vid födseln på grund av bland annat fattigdom, undernäring, ohälsa, smutsig miljö och brist på läkare och nödvändiga hjälpmedel. För många är inte skolan en självklarhet. De flesta familjer har inte råd att skicka sina barn till skolan så barnen får arbeta redan från ung ålder. Det är dessutom hemska arbetsförhållanden och låga löner och barnen berövas på sin barndom. Ovanpå detta är det många som ständigt behöver oroa sig över svält för att maten inte räcker till, att fly från sitt eget land på grund av krig eller att bli separerad från sina föräldrar och syskon.

Så nästa gång du klagar – stanna upp och tänk efter en extra gång. Om wi-fi är segt – gå ut och njut av naturen. Var glad att det du hör är fågelkvitter och inte bomber som faller från himlen. När du inte orkar gå till skolan, fundera hur det skulle vara utan skolkamrater och förmågan att kunna läsa och skriva. Uppskatta att vi har det så bra som vi faktiskt har det och sluta klaga på onödiga småsaker som inte hjälper någon.


Angelica Andersson
Gästkrönikör

Sebastian.C

Chefredaktör 1 eller 2 beroende på hur ni vill se det. Individualiteten, musiken, katten, förvirringen och kreativiteten.